ОтКухнята

#ОтКухнята-Кокосов ориз

Posted

Кокосовият ориз със скариди и кашу е едно от любимите ни ястия – нетипично, страшно вкусно и ароматно. Приготвяме ориза със специален сос на основа кокосова сметана с къри, джинджифил и свежа лимонова трева. Латинското наименование на лимоновата трева е Цимбопогон (Cymbopogon), наричана още “цитронела” и “цейлонска трева”. Тя има силен цитрусов аромат и е страхотен помощник в кухнята. 

Джинджифилът всъщност е корен и има характерен аромат. Той е много често срещана подправка в екзотичните ястия, а здравословните му ползи са безброй. Силното му антиоксидантно действие и антивъзпалителният му ефект са само част от магическите му свойства. 

Върху ориза поставяме шиш скариди (цели ДЕСЕТ броя), който запичаме леко, оставяйки скаридите свежи и хрупкави. Декорираме с предварително изпечено кашу и див лук.